av Åsa Jakobsson, ursprungligen publicerad i tidningen Canis, nr 1/08

Känner du igen dig?

Du står på appellplanen och har just bett din hund att lägga sig. Kommandot “ligg” är väl inövat sedan flera år tillbaka. Du har varit noga med att aldrig använda obehag i träningen, din träning bygger på positiv förstärkning. Istället för att lägga sig snyggt och snabbt, som den brukar göra, står din hund och tittar på dig som om du inte hade yttrat ett ljud. “Men vad sjutton? Du KAN ju det här!”

Varför lyder inte hunden? Retas den med dig? Är den dum och envis? Försöker den “trotsa”?

Knappast.

“Grönt ljus”
När vi lär in signaler (verbala eller visuella) med hjälp av klickerträning blir de som “grönt ljus” för hunden. Vi börjar med att få hunden att erbjuda beteendet spontant, vi förstärker tills hunden mer eller mindre kastar beteendet på oss, först då döper vi beteendet och lär hunden att det enbart lönar sig att utföra det om vi har gett signalen innan. Det är en säker metod som får hunden att längta efter våra signaler eftersom de betyder att det finns en chans att bli förstärkt.

Jämför med en bilförare: trafiksignaler fungerar på samma sätt för oss som en signal fungerar för hunden. Rött ljus = vi väntar. Grönt ljus = vi kör. Förstärkningen för oss är möjligheten att få köra vidare, förstärkningen för hunden är möjligheten att få något som vi har som den vill ha.

Även om vi vet vad trafiksignalen betyder finns det fortfarande tillfällen där vi inte kör trots att lyset har slått om till grönt, precis som att det finns tillfällen då hunden inte lyder trots att den “kan” signalen.

Varför kör du inte när lyset blir grönt / varför lyder inte hunden?

  1. Signalen syns inte, något är i vägen. Kanske står solen så att du inte ser vilket ljus som lyser? Kanske är där mycket bakgrundsljud så att hunden har svårt att urskilja ditt kommando?
  2. Signalen var mycket kort, och du nös / blinkade. Samma för hundar.
  3. Du känner inte riktigt igen signalen, något är annorlunda. Vad händer om det gröna ljuset plötsligt är överst? Om det blinkar? Hur stor behöver lampan vara för att vi ska reagera? För hunden kan det röra sig om att vi använder ett annat tonfall eller en annan betoning. Vi kanske använder höger hand istället för vänster hand vid handtecknet.
  4. Där fanns en annan, starkare, signal. Om det kommer ett utryckningsfordon så står du stilla tills det har passerat, likadant om en polisman står och ger stopptecken i korsningen. Starkare signaler för hunden kan vara löptikar eller kaniner, men också ditt eget kroppspråk. Din röst säger “stanna kvar” men din kropp säger “jag är arg på dig”. Hunden lyder den starkaste signalen (kroppen) och kommer och försöker blidka dig.
  5. Du blev distraherad. Barnen bråkar i baksätet, mobilen ringer, en lös kossa springer vid sidan av vägen. Hunden kan bli distraherad av allt från två hundar som leker längre bort, till ett grässtrå som rör sig lockande…
  6. Där är något i vägen. Jag körde själv hem genom skogen mitt under stormen Gudrun, då var där verkligen något i vägen! För en hund behöver inte hindret vara synligt, det kan räcka med att någon har kissat på fläcken där du vill att den ska sitta.
  7. Du känner dig inte trygg. En annan bil kommer i full fart från höger och du tror inte att han kommer att stanna. Hunden känner sig otrygg i en ny miljö, om en annan hund stirrar hotfullt, om en annan människa står för nära, om du är irriterad…Rädsla är det effektivaste hindret för inlärning!
  8. Du har slut på bensin, eller bilen har gått sönder. Din hund får knappast slut på bensin, men väl på energi och förmåga att koncentrera sig. Eller så har den sträckt sig eller stukat sig, eller mår helt enkelt inte bra.
  9. Där finns ett nytt kriterie. En situation som du passerar varje dag ser inte längre ut som den brukar. Istället för ditt “vanliga” trafikljus finns där nu också ett extra ljus för högersvängande. Vad är det egentligen som gäller när det ena är rött och det andra grönt? För hunden är ett nytt kriterie lika med ett nytt villkor. Ny miljö, nya hundkompisar, ligga längre tid, matte står på större avstånd, listan kan göras hur lång som helst. Hundar är helt enkelt dåliga på att generalisera.
  10. Du är elak mot personen i bilen bakom dig… Observera att det endast är människor som beter sig på detta viset.

Förvirrad eller omotiverad

Som du märker går det så gott som alltid ut på en av dessa båda orsakerna:

  • Hunden är förvirrad.
  • Hunden är omotiverad.

Ingen av dessa är hundens fel. Det är du som tränare som har ansvar för att hunden förstår exakt vad du vill att den ska göra, genom att ge tydliga signaler som inte går att missa och inte kan förväxlas med andra. Det är också ditt jobb att motivera hunden, så att den väljer att “leka” med dig framför alla andra intressanta sysselsättningar.

Om hunden verkligen förstår vad du vill att den ska göra och är tillräckligt motiverad, så kommer den också att lyda dina signaler. Alltid.

Stort tack till Kathy Sdao, som under seminariet i Stockholm 2007 öppnade mina ögon. Detta är hennes ord, i min tolkning.