R+ är en förkortning för Positive Reinforcement, på svenska Positiv Förstärkning och det är grunden för all min hundträning. Positiv förstärkning innebär att man förstärker de beteenden man vill ha mer av och lägger vikten vid vad vi vill att hunden ska göra (istället för att stirra oss blinda på allt den inte ska göra). De beteenden som är oönskade ignoreras i de fall det är lämpligast, eller så ser man till att beteendet förhindras genom att hantera situationen. Att arbeta med positiv förstärkning betyder inte att hunden saknar regler men reglerna lärs in på ett lättförståeligt och logiskt sätt. Hunden kommer snabbt att förstå principen och de beteenden som är lönsamma kommer den upprepa medan den slutar med de som ändå inte lönar sig. Detta skapar en win-win-situation där alla blir nöjda och glada. Det stärker också relationen mellan oss och våra hundar och de kommer att älska att jobba tillsammans med oss!

Så här enkelt kan man förklara R+ men det finns givetvis en hel del andra faktorer som spelar in och andra saker som är värda att ta upp. Därför driver jag en blogg som jag hoppas ska kunna sprida positiv kunskap och inspiration som hundvärlden så desperat behöver!

Läs mer om Positiv förstärkning, Negativ bestraffning, Positiv bestraffning och Negativ förstärkning här. Ämnet är superintressant och grunden för all hundträning!