Jag som driver R+ heter Rasmus och min drivkraft kommer från alla de hundar jag mött i omplaceringsvärlden. Jag har varit jourhem, letat hem och rehabiliterat hundar som övergivits av sina tidigare hem och i det arbetet har jag insett hur lite kunskap många människor har om hundar och hundträning. Bristen på kunskap leder till att folk tar sig an hundar utan att veta vad de behöver eller hur de ska bete sig när hunden blivit ett par månader och den gulliga valpen börjar göra saker de inte tycker om. Mitt hundintresse föddes på allvar när jag tog hand om rottweilern Deus som skulle avlivas, ett år gammal. Hans minst sagt trista bakgrund ledde till att jag blev tvungen att söka kunskap och i förlängningen börja utbilda mig på riktigt. Nu arbetar jag för att sprida information om modern hundträning och för att förändra attityder i hundvärlden. Förutom Deus delar jag nu även livet med bordercollien YipYap, en omplaceringshund från Irland. För närvarande håller jag kurser och privatlektioner i och omkring Malmö. Jag arrangerar även större seminarier, läger och andra roliga aktiviteter i resten av landet.

Mina hundar
Deus är en rottweilerkille född någon gång under 2004. Han kom till mig som ettåring då hans tidigare ägare bestämt sig för att avliva honom. Eftersom han inte fått en ordentlig socialisering och en otrygg uppväxt hade han en hel del problembeteenden med sig när han kom till mig. Han var stressad, drog nästan konstant i kopplet, gjorde utfall mot människor, barnvagnar, bilar, bussar, skateboards, cyklar och framförallt hundar. Han kunde inte vara ensam hemma, var knappt rumsren och vaktade mat och tuggben. Han var otrygg och utåtagerande men har aldrig varit i slagsmål eller bitit någon. Deus är anledningen till att jag började intressera mig på allvar för hundträning och jag har lärt mig oerhört mycket av att arbeta med honom och försöka få honom trygg och stabil igen. Nu är han väldigt förändrad jämfört med när jag fick honom och även om fortfarande kan skälla ifall det skulle bli för mycket för honom känns han som en trygg och lycklig hund. När han var fyra konstaterade veterinären artros i båda armbågslederna men efter en intensiv insats där vi började promenera annorlunda, tränade i djup snö och simmade, gick till fysioterapeut och bytte foder verkar han idag rätt obrydd. Han känns piggare och piggare hela tiden sen YipYap flyttade in och jag hoppas och tror att Deus kommer fixa planerade fjällvandringen i sommar. Vi har gått flera kurser ihop, bland annat Kontakt och Vardagslydnad, Klicker för aktivering, Kantarellsök, Rallymix, Nosarbete och Lösträningskurs. Idag tränar och tävlar vi i Rallymix och hans favoritsysselsättning är att bada och att använda nosen.

YipYap är en bordercollie vars mamma kom in till ett hundhem i Irland. Där slängs många hundar som inte duger längre ut på gatan och det är även vanligt att hundvalpar och dräktiga tikar hittas kring jul eftersom det är en billig inkomstkälla att sälja valpar till människor som vill ge bort i julklapp. De som inte blir sålda eller blir oönskade när de vuxit till sig överges, precis som de tikar som inte duger till avel längre. Det var troligtvis fallet med YipYaps mamma som kom dräktig till Sverige och födde sina valpar i december 2010. YipYap flyttade in hos mig i januari 2011 och trots att vi bara spenderat ett år ihop har han redan lärt mig oerhört mycket. Vi har gått Canis Klickertränarkurs ihop och under 2011 deltog vi i flera seminarier och kurser. Vi lär in en massa trick och tränar lydnad och agility med hundklubben Malmö Strays. Sedan liten har YipYap varit rätt ljudkänslig och vi har jobbat mycket med det men när han var ett halvår blev han skrämd av fyrverkerier. Sedan dess har vi fått jobba väldigt mycket med hans rädsla och nu börjar det bli riktigt bra. Jag hoppas att han ska fortsätta vara den lekfulla, sociala, mysiga och artiga hund som han är idag. YipYaps favoritsysselsättningar är att springa ikapp med bästisen Cappy, förstöra sina leksaker och charma allt och alla!


Gay Friendly

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Verifiera *

Post comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.