I september 2011 arrangerade R+ Hundskola och hundklubben Malmö Strays ett läger i de småländska skogarna. Ett glatt gäng träffades på en kursgård utanför Jönköping för att inspireras, träna och umgås med hundar under en hel helg. Deltagare från i första hand Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping spenderade dagarna i olika workshops, på skogspromenader och andra trivsamma aktiviteter.

Inför helgen hade alla deltagare fått önska vilka workshops de ville delta i och efter lite pussel verkade alla nöjda med grupperna de hamnade i. Fyra instruktörer höll workshops varje dag och deltagarna hade möjlighet att delta i två av dem per dag. Vi hade försökt få dit en bredd av instruktörer som alla var duktiga på sitt område. På förmiddagarna höll Magnus Karlsson från Canis avd Halland en uppskattad lydnadskurs medan Michaela Neiglick lärde ut påhittiga tricks och inspirerade sina kursdeltagare att börja träna freestyle. På eftermiddagarna introducerade Jessica Mann från HundCampus nosdiskriminering och personspår för en grupp medan en annan grupp hade fullt upp med agilityträning för Angelica Prytz. Eftersom lägret hölls på en kursgård gick det bra att sova på stället även om det var under ganska primitiva (mysiga!) förhållanden. En del la ut sina madrasser i den ombyggda ladan och vissa föredrog tält med utsikt över sjön. Frukost, lunch och middag ingick i lägeravgiften och på kvällarna kunde man mysa vid lägerelden eller gå på hundbio. I biosalen serverades en fantastisk R+tårta till alla duktiga lägerdeltagare och givetvis var hundar välkomna!

Lägret präglades av en gemytlig och trevlig stämning och trots att det var så många olika hundar på en relativt liten yta var det mestadels lugnt och avslappnat. De gemensamma promenaderna och deltagarnas medvetenhet gjorde livet betydligt lättare för hundarna och alla hjälptes åt för att hundarna skulle trivas. Under utvärderingen ville alla att vi skulle upprepa evenemanget redan i vinter och vi har börjat fila på ett läger i februari 2012. Lägret gästas av ingen mindre än Emily Larlham som flyttar till Sverige i december. Snart offentliggörs all info och vi hoppas att ingen blir besviken!

[slideshow]

Presentation av workshops från lägret som hölls i september 2011:
Freestyle med Michaela Neiglick
Michaela kommer från Stockholm och har blivit känd för sina fantasifulla tricks och freestylevideos som hon lagt upp på YouTube. Hon tävlar med sina borderterriers Mira och Rut i freestyle och agility och har kammat hem flera segrar under våren. Michaela kommer hålla en freestylekurs där hon visar grunderna och hjälper alla deltagare att utvecklas från den punkt de är på idag. Workshopen är öppen för alla oavsett tidigare erfarenhet av freestyle.

Agility med Angelica Ia Prytz
Från Lidköping kommer Angelica och pudelkillen Tricz för att lära oss allt vi velat veta om agility. Angelica är noga med att jobba från grunden för att hunden ska bli så duktig och allsidig som möjligt på banan. Hon visar viktiga grundövningar, hur man lär in hindren på ett smart sätt och ger vägledning för de som kommit lite längre.

Rallymix med Rasmus Andersson
Rallymix är en ny hundsport som bäst beskrivs som en roligare och mer varierad form av Rallylydnad. Utöver mer klassiska skyltar finns flera freestyleinspirerade moment, vardagslydnad och tricks med på banan. Bland skyltarna finns även belöningsskyltar, där du får poäng för att belöna din hund på olika sätt. De många olika momenten ger en härlig utmaning där det inte går att hoppa över det man kanske är mindre bra på, allt tränas och det med glädje! Rallymix är roligt och lättsamt men samtidigt riktigt omväxlande och möjligt att försvåra och finslipa!

Nosarbete med Jessica Mann, HundCampus
Jessica Mann jobbar på HundCampus där nästan allt handlar om dofter. Att hundar har ett superbt luktsinne kommer väl inte som en nyhet för någon och att hundar kan detektera cancer, sprängämnen, diabetes, droger, människor och mycket mycket mer vet de flesta. Vad många däremot inte tänker på är vilka fördelar det bär med sig att jobba med hundarna på det område där de är bäst. Kom och lär dig hur du blir ett geni i din hunds ögon och hur du samtidigt stärker hundens koncentration och uthållighet samt bättrar på ert samarbete. Att du dessutom blir en fena på social förstärkning gör ju inte saken sämre. Sele och utomhuskläder behövs!

Lydnadsträning med Magnus Karlsson, Canis
Canis Hundskola fokuserar till 100% på klickerträning och har mycket stor kompetens inom detta träningssätt. Magnus Karlsson är Canis-instruktör och kommer att hålla i lydnadsträningens viktigaste byggstenar, dvs GRUNDFÄRDIGHETERNA. Alla lydnadsmoment (och allt annat du vill lära din hund) bygger på 19 olika grundfärdigheter. Lär du din hund dessa, så kan ni göra precis vad som helst tillsammans!

Vi kommer starta med att kortfattat gå igenom principerna för klickerträning och därefter köra igång med de olika grundfärdigheterna. Det är även möjligt att få hjälp med eventuella vardagsproblem man har med sin hund. All träning individanpassas och det spelar alltså ingen roll vilken nivå man befinner sig på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Verifiera *

Post comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.