Långt innan jag började arbeta med hundar hade jag ett brinnande intresse för att hjälpa hemlösa och övergivna djur. Jag hjälpte vänner som drev ett djurhem att hitta nya hem till djur, ställde upp som jourhem och försökte få alla i min omgivning att engagera sig på något vis. Jag samlade in pengar till omplaceringsorganisationer och spred information om vad man kunde göra för att hjälpa till. Nu när jag fått den fantastiska förmånen att kunna jobba med något jag älskar så vill jag fortsätta hjälpa missförstådda och övergivna djur på mitt sätt.

Varje år avlivas flera tusen friska hundar i Sverige, en del överges och hamnar på gatan och andra skickas runt i olika hem utan att någonsin få finna trygghet. Ofta är det okunskap som orsakar situationen, att människor inte förstår vad hundarna försöker säga, inte vet hur de ska bete sig eller har fått allting fel från början. Men delvis är det nog en attitydfråga, att många inte ger hundar den respekt de förtjänar och ser till att anpassa vardagslivet efter hunden de tagit sig an. Istället kräver de att hunden ska passa in i deras liv och anpassa sig till alla förändringar utan att göra något väsen av sig. När hunden inte motsvarar människans förväntningar och människan inte ger hunden ett egenvärde slutar det i regel med att hunden omplaceras eller avlivas. Oavsett vad orsaken är vill jag försöka göra vad jag kan för att se till att bryta såna här negativa situationer innan de slutar med att hunden far illa eller dör. Jag älskar att hjälpa människor att förstå sig på sina hundar bättre och många av de problem som gör att folk lämnar bort sina hundar är ofta relativt enkla att lösa. Det finns en logik bakom hundars beteende och det är helt fantastiskt att kunna hjälpa människor se den logiken.

Jag är övertygad om att lösningen på problemet med hemlösa hundar kräver arbete på flera olika plan och jag har kommit fram till att jag gör mest nytta när jag hjälper människor förstå sig på sina hundar. Genom att lära ut vad jag lärt mig om hundar hoppas jag kunna förhindra att människor hamnar i en situation där de tvingas lämna bort eller avliva sin friska hund för att de inte klarar av den.

ADOPTION ÄR EN DEL AV LÖSNINGEN
Jag vill också uppmuntra adoptioner som en del av lösningen och tar varje chans jag kan att prata mig varm om omplaceringar. Det är inte alltid enkelt att ta en omplaceringshund men det är det ju knappast att ha en kenneluppfödd valp heller, alla möjliga komplikationer kan uppstå längs vägen. En omplaceringshund är långt ifrån alltid en problematisk hund och det går, med lite tålamod att hitta precis den hund man letat efter. Det finns vuxna hundar, unghundar och valpar och det går utan större problem att hitta en hund ur rätt rasgrupp för att den ska passa in i ens levnadssituation. Min första hund, rottisen Deus kom från en taskig bakgrund och hade en hel massa problem med sig. Han skulle, precis som så många andra hundar avlivas när han blivit ett år gammal och plötsligt svår att hantera. Att jag tog hand om Deus var väldigt slumpartat men jag ångrar det inte en sekund. När jag bestämde mig för att skaffa en till hund hade jag funderat ut vilken typ av hund som passade mitt liv. Jag ville ha en hund från valp, för att få en chans att göra allting rätt från början, jag ville ha en hund att hitta på mycket saker med och jag tyckte att en vallhund passade bra med Deus och de hundar vi brukar umgås med. En av Deus bästa hundvänner är en bordercolliemix och de leker väldigt fint ihop. Eftersom en av mina närmaste vänners hund inte går så bra ihop med tikar föll valet på en hanhund. Jag skulle precis skicka in en framtida intresseanmälan på en bordercollie-, eller blandrasvalp från en organisation när en vän berättade att Hundar utan Hem hade en kull som fötts av en hemlös tik från Irland. En vecka senare hämtade jag YipYap i Knutby och det är utan tvekan ett av de bästa besluten jag någonsin tagit.

VI VILL GE OMPLACERINGSHUNDAR EN BRA START
Vi som jobbar med R+ Hundskola vet att många som tar hand om omplaceringshundar känner sig exkluderade från vissa hundsammanhang och även om det blir bättre hela tiden finns det många som inte får något stöd för att de har blandraser eller hundar med en svår bakgrund. Många omplaceringshundar saknar stamtavla och har ingen rasklubb eller brukshundklubb att känna gemenskap i och få hjälp från. Men de här hundarna behöver ju träning precis som alla andra hundar som lever tillsammans med människor. Därför har vi valt att stödja ett par omplaceringsverksamheter i förhoppningen att fler börjar träna och håller sig aktiva med sina hundar. Vi vet hur det känns att inte ha någon att vända sig till för att hunden saknar stamtavla, att känna sig dum för att man har en osäker hund och samtidigt desperat behöva stöd och hjälp för att klara av det.

R+ Hundskola älskar omplaceringshundar och brinner för att ge dem en god start i sina nya hem. Därför ger vi hundar som omplaceras via ett par organisationer halva priset på första kursen de går hos oss. Vi hjälper även till och ger deras återkommande jourhem gratis rådgivning och privatträning vid behov. Vår förhoppning är att det ska vara lika enkelt och inbjudande att ta hand om en omplaceringshund som att köpa en valp från uppfödare.

R+ SAMARBETAR MED FÖLJANDE ORGANISATIONER

Amigos Mios
Amigos Mios har relativt nyss börjat adoptera hundar till Sverige men organisationen har varit verksam i Spanien sedan 1996. Varje år omhändertas över 100 000 hundar i landet och en del av dem har turen att få komma till nya hem i Sverige.

Dinas Ark
Dinas Ark arbetar på plats i Rumänien där de hemlösa hundarnas situation alltid är desperat. De lägger störst fokus på att förebygga, alltså kastrera hundar och informera allmänheten men de omplacerar även en del hundar till bland annat Sverige.

Djurhemmet Tigerharen
Djurhemmet Tigerharen omplacerar djur av olika arter och grunden i deras arbete är att alla djur har rätt att leva för sin egen skull. De har kontaktpersoner och jourhem över hela landet och arbetar för att avskaffa sig själva. Deras mål är helt enkelt att en dag slippa göra det fantastiska arbete de gör idag.

DogRescue
Föreningen DogRescue kämpar mot klockan i Rumänien, där massavlivningar och grymma övergrepp är en del av vardagen. De försöker råda bot på den desperata situationen genom att ta in hundar i hägn och sedan omplacera dem i nya hem. En stor del av verksamheten går också ut på att fånga in och kastrera gatuhundar för att sedan hålla koll på dem för att på så vis få ner populationen (metoden kallas TNR och är väldigt framgångsrik).

Hundar utan Hem
Hundar utan Hem hjälper hundar från Irland och Sverige till nya hem här. På Irland överges och avlivas varje år tiotusentals hundar. Många föds upp till julklappar, används som jakthundar eller hålls som husdjur och slängs ut på gatan när de inte behövs mer.

Hundhjälpen
Hundhjälpen arbetar för att hjälpa nödställda hundar i Rumänien, det land i Europa där de i särklass far mest illa. Arbetet består av kastreringsprogram och veterinärvård på plats, samt informations- och adoptionsverksamhet i Sverige.

SOS-Animals
SOS-Animals omplacerar sedan 1997 spanska gatuhundar till hem i bland annat Sverige. De arbetar även förebyggande med kastreringsprogram och informationskampanjer i Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Verifiera *

Post comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.